Portræt af en daginstitution – Dybendals Asyl

Den selvejende daginstitution, Dybendals Asyl, er en del af den unikke klynge-konstruktion Netværket Asylselskabet. Institutionen, der ligger centralt i den københavnske bydel Vanløse, byder bl.a. på fine rammer, overskuelighed og nærhed. Gennem svar på Spi-NYT`s spørgsmål tegner leder, Jakob Landgren, et portræt af institutionen:

Kort fortalt, hvad er institutionens historie?

Vores institution er jo lillebror i Asylselskabet, kun 70,5 år gamle. Vi blev etableret af Asylselskabet den 14. november 1953. Med fornem åbningsceremoni med intet mindre end kongeligt besøg af selveste arve-prinsesse Caroline-Mathilde (hun var gift med arveprins Knud)  blev Dybendalsvej 65 åbnet. Vi har i mange år bare heddet Dybendalsvej 65. Men jeg havde et stort ønske om at skabe en tydeligere forbindelse med vores historie, og derfor har vi ændret navnet til Dybendals Asyl.

Hvordan kan man beskrive Jeres lokalitet?

Vi ligger sådan lidt gemt af vejen på Dybendalsvej, mellem de store trafikveje, Sallingvej og Bellahøjvej i Vanløse. Vi ligger midt i et boligkvarter som primært består af boligforeninger, både Andel og leje boligforeninger.

Hvordan er institutionens struktur?

Tilbage under Coronaen i 2020 ændrede vi børnehavens struktur til aldersopdelt. Således at Hvepsebo blev de ældstes stue og Myretuen blev de yngstes stue. Men som tiden er gået kan vi se, at det kan blive meget sårbart at have alle de yngste børn på samme stue. Så derfor ændrer vi strukturen fra 1/5, når der kommer nye børn i børnehaven. Det bliver en spændende tid, der vil kræve meget opmærksomhed fra alles side så vi lykkes med at skabe plads til både store og små.

Er der noget I lægger særlig vægt på i Jeres pædagogik?

Vi lægger meget vægt på at være et hus med en god stemning, en varm og tryg atmosfære er vigtigt når vi skal skabe et trygt rum for børn og voksne. Vi vil gerne være et hus med høj faglighed og et hus, der har et tæt og konstruktivt samarbejde med vores forældre. Vi har sammen med Asylselskabet tidligere været optaget af leg, børneperspektiver og forældresamarbejdet.

Hvordan fungerer Jeres specielle netværks-konstruktion og –samarbejde (i Asylselskabet)?

Som ledere mødes vi mindst 2 gange om måneden. Enten i den store ledergruppe på 9 ledere, eller i mindre triader bestående af 3 ledere. Fordelingen af ledere i triaderne skifter ca 1 gang om året. Og det giver enormt meget at kunne mødes både i hele ledergruppen og i de små triader. Vi har igennem de seneste år arbejdet meget med coaching, sparring og refleksion i ledergruppen, og øver os også i at bruge det i vores respektive institutioner. Vi har en årlig legedag, hvor alle institutioner mødes i Kongens Have, og vi har også en pølsefest hvor vi mødes i Damhuset i Vanløse, hvor vi leger, synger og spiser sammen. Derudover har vi 2 faglige netværk blandt personalet; Sprognetværket og fyrtårnsnetværket som mødes nogle gange om året, og udveksler erfaringer og inspirerer hinanden. Derudover har vi 2 kompetencedage hvor alle 9 institutioners personaler mødes til forskellige faglige oplæg. Som en helt unik ting tager alle de institutioner i Asylselskabet som har børnehave børn på koloni, på Asylselskabets feriekoloni i Præstø.

Hvilke projekter og udfordringer er I mest optaget af lige nu?

I år har vi særligt fokus på æstetiske læreprocesser, evalueringskultur og konflikthåndtering. Disse temaer er valgt af personalet på en kompetencelørdag i februar måned. Vi har netop færdiggjort vores kunstneruger, hvor alle stuer har haft et særligt fokus på følelser. Selv om det er blevet taklet forskelligt af stuerne, så er der en rød tråd i at lære os selv bedre at kende ved at sætte ord på følelser, tegne følelser eller for eksempel lege de følelser, der er i eventyret om Guldlok og de 3 Bjørne, som vuggestuen har brugt som afsæt til at arbejde med følelser.

Hvad lægger I mest vægt på ved at være en selvejende daginstitution?

Det betyder meget for ledelsesformen, at der er større frihed, både ift. pædagogik og projekter. Ligeledes kan der være en større frihed ift. økonomiske dispositioner. Og så er det fantastisk at stå på skuldrene af den historie og idealisme, der har drevet Asylerne i Danmark. Ordet asyl stammer fra latin og græsk, og betyder jo fristed, og vi håber vi hver dag kan skabe et fristed til at lege og lære.

Hvordan ser du ”Dybendals Asyls” fremtid, om f.eks. 10 år?

Jeg håber at vi stadig formår at skabe den helt rette stemning med leg og læring, udvikling og trivsel. At forældrene stadig fortæller gode historier om deres oplevelser med vores lille hus. At børnene stadig husker tilbage på en god tid i børnehave og vuggestue. Jeg drømmer om, at vi kunne arbejde endnu mere med eventyr og fortællinger, som er så godt et afsæt for at arbejde tematiseret med alle læreplanens temaer.

FAKTA:

Dybendals Asyl

Dybendalsvej 65, 2720 Vanløse

Leder: Jakob Landgren

Email.: post@dybendalasyl.dk

Tlf.: 3056-9709

37 børn børnehavebørn og 12 vuggestuebørn

Antal ansatte: 11 fastansatte, herunder leder og køkkenassistent. Vi er en uddannelsesinstitution og har derfor ofte studerende for at blive fagligt udfordret og give noget tilbage til pædagogfaget.

Driftsform: Selvejende daginstitution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Sammen med 8 andre institutioner udgør Dybendals Asyl Netværket Asylselskabet, der drives og faciliteres af ”Det Københavnske Og Nørrebros Asylselskab”, hvis historie strækker sig 187 år tilbage.

Hjemmeside: https://dybendalasyl.dk/

Læs også

SPIA: Vi har behov for et ankenævn af hensyn til retssikkerheden

Nogle kommuner har stirret sig blinde på en ide om, at administration af private og selvejende dagtilbud er en lukrativ forretning. Godt hjulpet af en uklar lovgivning, manglende overvejelser og ankemuligheder. Det siger SPIA`s direktør, Annette Foltmann, til nyhedsbrevet OPS-Indsigt. Artiklen i OPS-Indsigt d. 31/8-24 kan ses her (ligger bag betalingsmur): https://www.ops-indsigt.dk/2024/08/31/aktoer-vi-har-behov-for-et-ankenaevn-af-hensyn-til-retssikkerheden/ Som det fremgår...

Frederiksberg Kommune har trukket budgetforslag om nedsættelse af administrationstilskuddet tilbage

Kommunen mente den kunne spare 1 mill. kr. årligt ved at nedsætte administrationsprocenten til de selvejende og private daginstitutioner fra 1,8% til 1,5%, men afsløringen af en eklatant regnefejl i baggrundsmaterialet fik politikerne til at trække forslaget tilbage. På Frederiksberg måtte flere parter inddrages for at understøtte kommunens ønskede besparelse. Kommunen hyrede advokatfirmaet Horten til...

Venstre: Private vuggestuer bør have samme tilskud som offentlige

Der bør være samme økonomiske vilkår for offentlige og for private eller selvejende institutioner. Det mener Venstre, som derfor vil arbejde på at få lovgivningen ændret. Sker det, vil det være til stor fordel for Eventyrhuset i Grindst Det er ikke retfærdigt, at en privat vuggestue får lavere driftstilskud pr. barn end en offentlig vuggestue,...

Eventyrhuset i Billund er presset af lave tilskud til vuggestue-børn

I Billund kommune ligger Eventyrhuset, hvor der er fokus på motorik og udeliv. Her er barnet i centrum, og forældresamarbejdet vægtes højt. Men en potentiel lukning truer, da den daglige leder, Beinta Winthereig, står over for en stor økonomisk udfordring:”Om et halvt år skal jeg opfylde kravene til minimumsnormeringer. Jeg har 12 vuggestuebørn, men da...

Direktør, cand.jur

Annette Foltmann

SPIA er et hyggeligt lille administrationsselskab, som lægger vægt på et godt kendskab til vores institutioner.

Vores mål er ikke at blive de største - men at blive de bedste til at yde den mest relevante rådgivning og administration til jer.

SPIA blev grundlagt i 2012 af Annette Foltmann i samarbejde med erfarne kolleger fra Landsforeningen Frie Børnehaver og Menighedernes Daginstitutioner.

SPIA har et velfungerende team af konsulenter, der lægger vægt på høj faglighed, engagement og samarbejde, hvad enten det drejer sig om regnskaber, lønadministration, personalesager, juridisk eller politisk interessevaretagelse.

SPIA er i dag landsdækkende. Vi har institutioner på i Storkøbenhavn, Sjælland, Jylland og på Bornholm.

SPIAs hovedkontor liggende ved Vanløse station i København, men vi har også et kontor i Herning og et i Nordby på Fanø.

SPIA's ydelser

Administration

Løn, regnskab, revision

Administration og rådgivning

Personalejura og HR

Indflydelse

Politisk arbejde

Administration og rådgivning

Bestyrelses support

Kontrakter, aftaler, rådgivning, forhandling

Juridisk bistand

Bliv klogere

Kurser

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret på nyt fra Spia og Spifo kurser mv.

Navn(Påkrævet)
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Scroll to Top