Spifo inviterer til konference i Fællessalen på Christiansborg, mandag d. 12 juni 2023, kl. 9.00 – 16.00, om de aktuelle udfordringer og udviklingsmuligheder for de ikke-kommunale dagtilbud, både de selvejende med driftsaftaler med kommunerne og de private daginstitutioner med eller uden mulighed for profit.
Vær med, når Spifo – i et politisk og kvalitativt perspektiv, og på Christiansborg – sætter fokus på fremtiden for de private og selvejende daginstitutioner i Danmark!
Med aktiv deltagelse af blandt andre: Folketingspolitikere, en professor fra RUC, en branchedirektør fra DI, BUPL, Kommunernes Landsforening (KL), Spifo og et par mediefolk, vil denne konference sætte fokus på en række aktuelle udviklingstendenser, udfordringer og problemfelter i forhold til fremtiden for de private og selvejende institutioner, og rammevilkårene og mulighederne for etablering og drift af ikke-kommunale daginstitutioner.
Antallet af selvejende daginstitutioner (med driftsaftaler med kommunerne) er igennem en længere årrække faldet drastisk, og i de senere år er der stort set ikke etableret nogle nye. Samtidig er der dog siden en ændring af dagtilbuds- loven i 2005 opstået mange hundrede private daginstitutioner med kommunal godkendelse. Andelen af ikke-kommu- nale daginstitutioner har dog i de seneste 15 år ret konstant udgjort ca. en femtedel af alle daginstitutionspladser.
Dette er et paradoks i forhold til, at flere nyere undersøgelser viser, at kvaliteten og tilfredsheden er højere i mindre end i store daginstitutioner – og netop de private og selvejende institutioner er typisk meget mindre enheder end nye, store, sammenlagte og samdrevne kommunale institutioner.
Samtidig er det i de ikke-kommunale daginstitutioner, vi finder en højere grad af nærhed, mangfoldighed, forskellig- hed og inddragelse af civilsamfundet. Hvordan bringes dette bedre i spil? Det kommer vi nærmere på ved konferencen.
I en tid, hvor dagtilbud centraliseres, sammenlægges og samdrives, kan private og selvejende institutioner bidrage til det modsatte – ikke drevet af ”New Public Management”, men af sund fornuft, pædagogiske ambitioner og lokalt engagement.
Det vil blot kræve en større velvillighed fra det offentlige, og at en række tidsler i rammevilkårene, der desværre medfører uklarheder og stor risiko for negativ forskelsbehandling, bliver luget ud. Alt dette vil bl.a. blive udfoldet på konferencen, der afsluttes med en paneldebat, hvor du kan deltage!
Målgruppe:
Folketingspolitikere, kommunale repræsentanter, organisationsfolk fra daginstitutionsområdet og ledere, medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer fra daginstitutioner.
Pris:
Kr. 350,-. (Inkl. morgenbrød, kaffe/the, frokost inkl. mineralvand og eftermiddagskaffe/the m. kage)
Tilmelding og yderligere oplysninger:
Tilmelding foretages pr. mail til morten@spifo.dk Tilmeldingsfristen er den 6/6-2023. Spørgsmål kan rettes til Morten Kyst, seniorkonsulent i Spifo, mail: morten@spifo.dk eller mob. 20417164.
Kontaktperson for tilmelding og spørgsmål er:
Morten Kyst, mail morten@spifo.dk
Program:
9.00 Ankomst, indtjekning og croissant m. kaffe/the (Mød i god tid p.g.a. sikkerhedstjek ved besøgsindgangen til Christiansborg!)
9.30 Spifo ruller bagtæppet ned:
Velkomst ved vært Nanna Høyrup, Folketingsmedlem for Alternativet Indledning med fokus på de private daginstitutioners aktuelle udfordringer, V/ Denice Valentin, forkvinde i Spifo og ejer/leder, Aurora Børnehus.
Signalement af samarbejdet imellem de selvejende daginstitutioner og kommunerne og beskrivelse af udviklingen for de ikke-kommunale daginstitutioner over de seneste 20 år. V/ Morten Kyst, seniorkonsulent i Spifo
10.05 Anbefalinger til forbedrede rammer for de private daginstitutioner med baggrund i bl.a. DIs seneste analyser på området. V/ Jakob Scharff, branchedirektør i DI (Dansk Industri).
10.50 PAUSE
11.05 Kvalitet og pædagogiske og fysiske rammer i offentlige, selvejende og private
børnehaver i Danmark. – Om udviklingen i offentlige og ikke-offentlige aktører. Og hvad man ved fra den internationale litteratur om frit-valgs konkurrence på daginstitutionsområdet. V/ Ole Helby Petersen, professor, ph.d., Center for Forskning i Offentligt-Privat Samspil, RUC.
11.50 Spørgsmål til formiddagens oplægsholdere og debat. 12.15 FROKOST
13.00 BUPLs erfaringer og fremtidsønsker i forhold til de private og selvejende daginstitutioner. V/ Birgitte Conradsen, Forretningsudvalgsmedlem i BUPL.
13.25 Styrkede muligheder for Offentligt–Privat Samarbejde. – Et oplæg med udgangspunkt i regerings- grundlaget og de aktuelle politiske vinde, i det politiske landskab. V/ Steen Houmark, redaktør af nichemediet OPS-Indsigt (om Offentligt-Privat Samspil).
14.05 EFTERMIDDAGSKAFFE / THE med kage
14.20 Selvejende og private daginstitutioner – en del af løsningen i kommunernes fokus på dagtilbudsområdet. V/ Peter Pannula Toft, Børn og Skolechef, KL.
14.45 Private og selvejende dagtilbud – hvordan kan området udvikles? V/ Gry Brøndum, journalist.
15.00 Paneldebat (med bl.a.: Nanna Høyrup (Alternativet) og andre MF`ere m.fl.). Ordstyrer/moderator: Journalist Gry Brøndum.
16.00 Tak for i dag. V/ vært Nanna Høyrup, Folketingsmedlem for Alternativet.