I denne uge underskrev Forhandlingsfællesskabet for Private Daginstitutioner (SPIA, DLO, FOBU og Børneringen) overenskomst med BUPL.
Forhandlingsfællesskabet Private Institutioner (FOBU, DLO, SPIA og Børneringen) er blevet enige om aftaler, der sikrer pædagogerne en overenskomst med en ramme på 8,8 procent over to år præcis som på pædagogoverenskomsten på det kommunale område. Ligeledes får de lønstigninger svarende til lønløftet fra treparten, nemlig 1.800 kroner om måneden brutto for en fuldtidsansat.
SPIA har altid bestræbt sig på at lægge vores overenskomst så tæt op ad de offentlige overenskomster, som muligt, fordi private daginstitutioner også værdsætter deres pædagoger og fordi det ikke løn- og vilkårsmæssigt skal være mindre attraktivt at arbejde i en privat institution. Uden dygtige pædagoger er der nemlig ingen gode daginstitutioner!
Lønløftet fra treparten bliver dog først udmøntet pr. 1. oktober for begge overenskomster, men det kommer med tilbagevirkende kraft fra januar, så de privatansatte får præcis det samme som deres kolleger i det kommunale.
Forhandlingsfællesskabets partere har hver deres overenskomst med BUPL og FOA, men vi forhandler sammen for at opnår bedre og mere ensartede overenskomster. Det er en proces, hvor vi får vendt de forskellige forhandlingspunkter grundigt med hinanden. I år fyldte økonomien en hel del i vores overvejelser. Men hensynet til at kunne fastholde en god pædagogisk kvalitet i institutionerne og fremme rekruttering af nye pædagoger vejede tungest.
Dermed er forårets overenskomstforhandlinger næsten overstået, da forhandlingsresultatet nu er sendt til afstemning hos de medlemmer i BUPL, der er ansat under overenskomsten. Så hvis der er et flertal, der stemmer for, vil aftalen blive gældende, og det går vi ud fra, at der er.
Fakta om overenskomsten med BUPL – forhandlet af Forhandlingsfællesskabet for private daginstitutioner
SPIA, DLO, FOBU og Børneringen
Løn
Der er aftalt generelle lønstigninger til alle på 6,51 pct. inkl. reguleringsordningen i overenskomstperioden. Første udmøntning vil være fra 1. april 2024.
Derudover er der med virkning pr. 1. april 2025 aftalt:
Pædagoger:
- Frit valg mellem løn og pension for pædagoger for 1,2 pct. af bruttolønnen. Foretages intet aktivt tilvalg udbetales beløbet som løn.
- Pensionen hæves med 0,58 pct. til i alt 15 pct.
- Tillæg for pædagogisk diplomuddannelse hæves til 10.500 kr. i årligt grundbeløb.
Ledere:
- 0 – 9 ansatte indplaceres på løntrin 41 + 10.000 kr. forhøjes med 4000 kr.
- 0-10 ansatte indplaceres på løntrin 42 + 10. 000 kr. forhøjes med 2000 kr.
- Frit valg mellem løn og pension for ledere for 1,2 % af bruttolønnen. Foretages intet aktivt tilvalg udbetales beløbet som løn.
Pædagogstuderende:
- Pædagogstuderendes løn stiger med 400 kr. pr. måned i årligt grundbeløb.
Arbejdstidstillæg
Tillægget for arbejde på forskudte tidspunkter, lørdag og weekend, omlagt og delt tjeneste samt tilfældigt, ikke beordret/planlagt overarbejde hæves fra 2.200 kr. til 2.400 kr.
Trepart
I forliget er der aftalt et lønløft, som svarer til det, der blev aftalt i trepartsaftalen på det kommunale områdeDet betyder, at pædagoger samlet vil stige kr. 1.800 pr. måned inkl. pension og særlig feriegodtgørelse pr. 1. januar 2026.