Københavns Kommune tager kritikken til sig og fremsætter nye kriterier for lukning af dagtilbud

Et år efter beslutningen om at lukke en række Københavnske børnehaver og vuggestuer, retter Københavns Kommune op på det sjuskede forarbejde, der lå til grund for nedlukningerne.

Af Andrea Rask Fribert, Stud.scient.pol

”Københavns Kommune begår en alvorlig fejltagelse, hvis de lukker pædagogiske fyrtårne.” Sådan lød det sidste år fra SPIA’s direktør Annette Louise Foltmann i et debatindlæg i Altinget. “

Valget om at lukke de udvalgte institutioner fremstod ikke bare vilkårligt, men var også i flere tilfælde baseret på faktuelle fejl i forvaltningens indstilling til det politiske udvalg. Når de relevante tal for institutionerne i flere tilfælde var forkerte, forbyttede eller helt manglede, må man undre sig over, hvordan det kunne lykkes forvaltningen at komme frem til troværdige konklusioner, der retfærdiggjorde nedlukningerne. Det glæder derfor SPIA at høre, at forvaltningen fremover i højere grad vil afsætte ressourcer til at validere data i samarbejde med de lukningstruede institutioner, så fortidens graverende fejl ikke gentager sig.

Ifølge Børne- og Ungdomsudvalgets udspil, skal fem kriterier fremover være med til at afgøre, hvilke institutioner der må dreje nøglen om, som følge af kapacitetsnedskæring. Overskydende kapacitet i området i minimum fem år frem, vil først og fremmest være en forudsætning for at komme i forvaltningens søgelys. Områdets institutioner vil herefter vurderes ud fra økonomiske konsekvenser, søgning til institutioner, pædagogisk kvalitet og organisering samt fysiske faciliteter og lokalemæssige forhold. Dialog med de givne institutioner vil herefter finde sted, før forslag om nedlukninger sendes til behandling i udvalget. Herudover skal alle høringssvar sendes til høringsportalen BLIVHOERT, hvor man også kan læse andres høringssvar, hvilket sikrer tilliden til den politiske proces.

Vedtages forslaget vil det være et stort skridt i den rigtige retning. Med klare retningslinjer for kapacitetsnedskæring, bliver det muligt at øge både kvalitet og transparens af forvaltningens beslutninger. Man kan således håbe på, at kriterierne fremover vil forhindre nedlukninger af populære og velfungerende institutioner, der hver dag er med til at skabe gode og trygge rammer for byens børn.

Transparens, inddragelse og faglighed er alle centrale elementer, som samlet bør udgøre den røde tråd i beslutninger om børn og pædagogers hverdag. Nedprioriteres dette, ender vi med beslutninger præget af sjuskefejl, og det får konsekvenser for tilliden til forvaltningen. Det er derfor fortrøstningsfuldt, at Københavns Kommune nu tager teten og imødekommer kritikken fremsat af SPIA. Mest oplagt havde det været med investeringer i børneområdet frem for besparelser, men skal der bespares, er det væsentligt, at det fremover sker ud fra klare kriterier og på et veloplyst faktabaseret vidensgrundlag.

Læs også

SPIA: Drop unødvendig hvidvaskkontrol af selvejende daginstitutioner

I et debatindlæg i Alinget i dag skriver SPIA, at det er en fuldstændig meningsløs administrativ byrde, at selvejende daginstitutioner skal kontrolleres for hvidvask fra flere forskellige aktører, når lovgivning er tiltænkt en helt anden målgruppe. Debatindlægget er forfattet af Annette Louise Foltmann, direktør i SPIA og Andrea Rask Fribert, stud. Scient.pol. Debatindlægget ligger muligvis...

Århus kommune åbner døren på klem for flere selvejende daginstitutioner

Et enigt byråd i Aarhus Kommune besluttede i sidste uge, at flere forældre og pædagoger skal have mulighed for at drive egne dagtilbud i Aarhus Kommune. Efter København, Frederiksberg og Gentofte er Århus kommune en højborg for selvejende daginstitutioner, og det er i disse 4 kommuner, at hovedparten af de nu i alt kun ca....

Fem børnehavebørn på legeplads

Fire ud af ti forældre: Kommunen informerede ikke om frit valg af dagtilbud

Det har været almindeligt kendt i årevis, at Kommunerne er dårlige til at informere forældrene ordentligt om alle valgmuligheder, når de skal vælge dagtilbud. Herunder at de private daginstitutioner er mere eller mindre usynlige på kommunernes hjemmeside. – Nu har Dansk Industri i en ny analyse dokumenteret forholdene. Et markant flertal af borgerne mener, at...

Københavns Kommune tager kritikken til sig og fremsætter nye kriterier for lukning af dagtilbud

Et år efter beslutningen om at lukke en række Københavnske børnehaver og vuggestuer, retter Københavns Kommune op på det sjuskede forarbejde, der lå til grund for nedlukningerne. Af Andrea Rask Fribert, Stud.scient.pol ”Københavns Kommune begår en alvorlig fejltagelse, hvis de lukker pædagogiske fyrtårne.” Sådan lød det sidste år fra SPIA’s direktør Annette Louise Foltmann i...

Direktør, cand.jur

Annette Foltmann

SPIA er et hyggeligt lille administrationsselskab, som lægger vægt på et godt kendskab til vores institutioner.

Vores mål er ikke at blive de største - men at blive de bedste til at yde den mest relevante rådgivning og administration til jer.

SPIA blev grundlagt i 2012 af Annette Foltmann i samarbejde med erfarne kolleger fra Landsforeningen Frie Børnehaver og Menighedernes Daginstitutioner.

SPIA har et velfungerende team af konsulenter, der lægger vægt på høj faglighed, engagement og samarbejde, hvad enten det drejer sig om regnskaber, lønadministration, personalesager, juridisk eller politisk interessevaretagelse.

SPIA er i dag landsdækkende. Vi har institutioner på i Storkøbenhavn, Sjælland, Jylland og på Bornholm.

SPIAs hovedkontor liggende ved Vanløse station i København, men vi har også et kontor i Herning og et i Nordby på Fanø.

SPIA's ydelser

Administration

Løn, regnskab, revision

Administration og rådgivning

Personalejura og HR

Indflydelse

Politisk arbejde

Administration og rådgivning

Bestyrelses support

Kontrakter, aftaler, rådgivning, forhandling

Juridisk bistand

Bliv klogere

Kurser

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret på nyt fra Spia og Spifo kurser mv.

Navn(Påkrævet)
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Scroll to Top