Eventyrhuset i Billund er presset af lave tilskud til vuggestue-børn

I Billund kommune ligger Eventyrhuset, hvor der er fokus på motorik og udeliv. Her er barnet i centrum, og forældresamarbejdet vægtes højt. Men en potentiel lukning truer, da den daglige leder, Beinta Winthereig, står over for en stor økonomisk udfordring:

”Om et halvt år skal jeg opfylde kravene til minimumsnormeringer. Jeg har 12 vuggestuebørn, men da vi får 3.000 kroner mindre i tilskud per barn sammenlignet med de kommunale vuggestuer, betyder det, at jeg mangler omkring 430.000 kroner om året. Det er en hel pædagog-stilling, ” forklarer Beinta Winthereig, hvis institution er populær blandt forældrene og også har en venteliste:

”Jeg kan kun løse det problem ved, at jeg som leder nu selv må ud i institutionen i dagligdagen, og så må jeg klare det pædagogiske udviklingsarbejde og administrationen i weekenden og om aftenen,” fortæller Eventyrhusets institutionsleder.

En urimelig kamp

Eventyrhuset er ikke den eneste private institution i Billund Kommune, der har problemer med at få økonomien til at hænge sammen. Beinta Winthereig har kendskab til, at en initiativtager til en ny vuggestue i kommunen måtte give op fordi de heller ikke ville kunne leve op til kravene om minimumsnormeringer.

Den situation er helt uholdbar og uretfærdigt over for forældrene, udtaler forperson i forældrebestyrelsen i Eventyrhuset Camilla Lund Hansen:
 ”Det er svært at drive en vuggestue for midler, når tilskuddet ikke er højt nok til at betale løn til ansatte. Beinta skal konstant optimere for at få økonomien til bare at løbe nogenlunde rundt,” udtaler Camilla Lund Hansen og tilføjer, at Eventyrhuset ellers står klar med åbne arme, når kommunen for eksempel sidste år stod og manglede plads til et barn:

“Vi har et godt samarbejde med kommunen, og vi vil altid gerne hjælpe familierne og kommunen, hvis det er muligt. Men vi har brug for, at det bliver på rimelige og  lige vilkår med børnene i de kommunale vuggestuer.”
Drop forskelsbehandling
Hos interesseorganisationen SPIFO, hvor sekretariatsleder Morten Kyst har overblikket over en lang række private og selvejende dagtilbud landet over, frygter man for familiernes mulighed for at vælge alternativer til de kommunale vuggestuer i fremtiden, hvis kommuner som Billund ikke gør noget ved forskelsbehandlingen:
“Når vi skruer op for krav til antallet af medarbejdere i institutionerne, men tilskuddet ikke følger med, så udelukker vi private kræfter fra at skabe og drive daginstitutioner til glæde for familierne,” udtaler Morten Kyst:
“Hvis de lokale politikere går ind for et aktivt civilsamfund og frie dagtilbud, er det nu de skal lytte og handle på det, så vi ikke mister fine små vuggestuer som nu Eventyrhuset.”
Kommunernes tilskud til de private vuggestuer kan i dag udregnes i de enkelte kommuner som et gennemsnit af, hvad barnet ville have kostet kommunen, hvis forældrene havde valgt et kommunalt tilbud eller en dagpleje til deres børn.
Da dagplejen er væsentligt billigere at drive betyder det, at de private vuggestuer generelt får et lavere tilskud end de kommunale institutioner, og her er Billund Kommune en af de kommuner i landet, hvor forskellen på tilskuddet er størst.

OM EVENTYRHUSET

Eventyrhuset i Grindsted har 26 børn i børnehaven til 4 voksne og 12 børn i vuggestuen med i dag 3 ansatte. Eventyrhuset har en særlig profil med fokus på motorik og udeliv. Det private børnehus ledet af Beinta Winthereig er derfor medlem af Grønne Spirer og har en DGI certificering. Kommunens seneste tilsyn viser, at både børn og voksne i Eventyrhuset trives og har det godt.

OM SPIFO
SPIFO er den børnepolitiske forening stiftet af administrationsselskabet SPIA, der vejleder og støtter en række private og selvejende dagtilbud landet over, dog primært i hovedstadsregionen. Der er i dag knap 470 selvejende dagtilbud landet over – antallet er dalende. Til gengæld stiger antallet af private institutioner, hvor der i dag er godt 600. Før 1974 var der 1600 selvejende dagtilbud i Danmark – ⅔ af det samlede udbud.

Det private dagtilbud Eventyrhuset i Børnenes Hovedstad Billund, er så økonomisk presset af lave tilskud, at leder Beinta Winthereig fremover skal til at arbejde over for at leve op til krav om minimumsnormeringer

Læs også

Eventyrhuset i Billund er presset af lave tilskud til vuggestue-børn

I Billund kommune ligger Eventyrhuset, hvor der er fokus på motorik og udeliv. Her er barnet i centrum, og forældresamarbejdet vægtes højt. Men en potentiel lukning truer, da den daglige leder, Beinta Winthereig, står over for en stor økonomisk udfordring:”Om et halvt år skal jeg opfylde kravene til minimumsnormeringer. Jeg har 12 vuggestuebørn, men da...

15 af 33 lukningstruede institutioner lukkes i København

Den oprindelige indstilling fra kommunens Børne- og Ungdomsforvaltning om lukning af 33 institutioner er ændret til 15. Kommunen har modtaget over 1000 høringssvar fra forældre, ledelser og bestyrelser, og de har medfødt en række ændringer i det oprindelige forslag, som har ført til færre lukninger. Høringsprocessen har virket efter hensigten i forvaltningsloven.  Af: Annette Foltmann,...

::Saksede citater – juni `24::

Vi har i løbet af det sidste par måneder fra diverse aviser og andre medier sakset disse interessante Citater Indlæg og protester imod institutionslukninger i København: ”Røde Ko har haft alenlange ventelister i årevis. Børnene har en høj trivsel. De fleste pædagoger har været der i årtier, og personalet har planer om at blive der...

:: Link-service – juni ´24 ::

Vi bringer her en stribe nyttige links til nogle af de seneste måneders mest interessante undersøgelser, artikler og udgivelser Pædagoger i dagtilbud: Vi vil have ledelse tæt på Pædagoger sætter pris på nærvær, mod og høj faglighed hos deres leder, og så efterlyser de mere tid til den pædagogfaglige ledelse. Læs mere om KLs og...

Direktør, cand.jur

Annette Foltmann

SPIA er et hyggeligt lille administrationsselskab, som lægger vægt på et godt kendskab til vores institutioner.

Vores mål er ikke at blive de største - men at blive de bedste til at yde den mest relevante rådgivning og administration til jer.

SPIA blev grundlagt i 2012 af Annette Foltmann i samarbejde med erfarne kolleger fra Landsforeningen Frie Børnehaver og Menighedernes Daginstitutioner.

SPIA har et velfungerende team af konsulenter, der lægger vægt på høj faglighed, engagement og samarbejde, hvad enten det drejer sig om regnskaber, lønadministration, personalesager, juridisk eller politisk interessevaretagelse.

SPIA er i dag landsdækkende. Vi har institutioner på i Storkøbenhavn, Sjælland, Jylland og på Bornholm.

SPIAs hovedkontor liggende ved Vanløse station i København, men vi har også et kontor i Herning og et i Nordby på Fanø.

SPIA's ydelser

Administration

Løn, regnskab, revision

Administration og rådgivning

Personalejura og HR

Indflydelse

Politisk arbejde

Administration og rådgivning

Bestyrelses support

Kontrakter, aftaler, rådgivning, forhandling

Juridisk bistand

Bliv klogere

Kurser

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret på nyt fra Spia og Spifo kurser mv.

Navn(Påkrævet)
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Scroll to Top