At mit barn kunne få en basisplads, var helt afgørende

Det giver anledning til dyb bekymring hos os forældre, der har børn på basispladser, at Københavns Kommune nu vil nedlægge dem.

Debatindlæg af Mette Juhl, Billedkunstner / Underviser, og mor til 5-årige Ernst, der er diagnosticeret med Autisme. Ernst har en basisplads i udflytterbørnehaven Asmundsminde, som er en institution, der har mange års erfaring med inklusion af basisbørn.

Debatindlægget er bragt på Politikens debatsider den 4/6-2024: https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art9921066/At-mit-barn-kunne-f%C3%A5-en-basisplads-var-helt-afg%C3%B8rende

Med tilladelse fra Mette Juhl bringer vi her debatindlægget:

Københavns Kommune siger, at de vil skabe inkluderende børnefællesskaber. Den overordnede  tanke er, at alle børn skal kunne rummes i de almene tilbud og skoler.

I den forbindelse vil kommunen nedlægge de såkaldte basispladser, som er pladser med ekstra personale og pædagoger med særlig viden, som kan støtte op omkring barnet.

Det giver anledning til dyb bekymring hos os forældre, der har børn på basispladser.

Mit navn er Mette Juul. Jeg er billedkunstner og mor til Ernst på 5 år, Ernst er diagnosticeret med Autisme. Det blev han da han var 3 år. Hjemme hos os er vi Mette, Rolf og Ernst. Rolf er uddannet designer fra Østberlin og har boet i Danmark i mange år. Hjemme hos os taler vi tysk og dansk. 

Vi fik Ernst udredt tidlig. De første år er afgørende for, hvordan de kommer til at klare sig.

Indenfor autismespektrummet har man et vindue indtil barnet bliver omkring fem-seks år, hvor man virkeligt kan afhjælpe, støtte og opbygge den vigtige indre kerne, som børnene har brug for. Hvis de i den periode kommer i pres og stress, så har det konsekvenser for dem resten af livet.

Ernst har en basisplads i udflytterbørnehaven Asmundsminde, som er en institution, der har mange års erfaring med inklusion af basisbørn. Her er det pædagogisk udgangspunkt, at alle børn har noget, der skal øve sig på – og at der er plads til alle. Der er ca. 37 børn i Børnehaven og 9 af de børn har basispladser. Men børnehaven rummer også børn, som ikke kunne trives i almene tilbud og ikke har en basisplads. Dem er der også plads til, fordi der er så mange dedikerede og dygtige pædagoger. 

Ernst trives og har venner i Børnehaven. Han deltager i en masse aktiviteter, som ellers er svært for mange børn med autisme. Hvis Ernst skulle i en specialbørnehave, hvor der kun er børn som ham, ville han ikke kunne spejle sig i andre børn i det omfang, som han kan nu.  

Ved nedlæggelse af basispladserne vil kommunen frarøve hans mulighed for inklusion og for at han kan udvikle sig og bliver kompetent, og med tiden måske vil kunne bo alene og passe et deltidsjob. Hvis du taber et barn, som Ernst kan det i stedet blive bostøtte og førtidspension resten af hans liv og så bliver det for alvor dyrt for kommunen. 

Vores barn har en basisplads, og han har ret til at være, som han er, i den her børnehave. Forældre, som vælger Asmundsminde, vælger også et inkluderende børnefællesskab. Det er så utroligt vigtigt i forhold til, hvordan vores dreng bliver modtaget af andre. Her er andre børns forældre mere tolerante overfor de børn, der reagerer anderledes, f.eks. får nedsmeltning eller kommer til at være udadreagerende under pres. Derfor er samtalerne om børnene baseret på en fælles forståelsesramme.

I folkeskolen er der ikke et valg på samme måde og det har forstærket den modstand, der er imod børn med særlige behov. Jeg kan se budskabet gentaget i min egen omgangskreds og i aviserne. ”Det er inklusionsbørnene, som ødelægger folkeskolen”.

Det er voldsomt stigmatiserende, men skyldes nok, at der ikke fra starten har været en rummelig kultur. Kommunen risikerer en forstærket udskamning af basisbørn og deres familier, hvis de nedlægger basispladserne og sender alle børn ind i samme almene tilbud eller skole.

Familier med børn på basispladser er sårbare. At indse at dit barn ikke er som andre børn, og hvad normaliteten dikterer – er en voldsom erkendelse for en familie. Der er så mange følelser og bekymringer i det. Hvordan vil mit barn udvikle sig, vil barnet kunne klare sig selv, vil barnet få venner og vil barnet blive accepteret af samfundet? Når familier møder systemet i dagtilbuddene, er det uhyre vigtigt, at de ikke bliver udsat for udskamning og manglende forståelse. En nedskæring af basispladser vil gøre forholdene for familierne betydeligt værre og konsekvenserne voldsomme for børn, som Ernst på 5 år.

Læs også

Københavns Kommune begår en alvorlig fejltagelse, hvis de lukker pædagogiske fyrtårne

Københavns Kommune skal rette op på den sjuskede og fejlfyldte beslutning om at lukke en række børnehaver og vuggestuer, skriver Annette Louise Foltmann, direktør i SPIA, i debatindlæg på Altinget:BØRN. Debatindlægget er publiceret på altinget.dk: https://www.altinget.dk/boern/artikel/direktoer-i-konsulenthus-det-er-sjusket-og-forkert-naar-politikerne-vil-lukke-gode-boernehaver Men vi bringer det også fuldtekstet her: Forældre i SPIA’s selvejende børnehaver i København, som for nylig fik den hårde besked, at...

Portræt af en daginstitution – ”Aurora” – Rudolf Steiner Børnehave og Vuggestue

Efter 6 års forberedelse åbnede Denice Valentin i efteråret 2017 en lille privat Steiner institution i Gladsaxe kommune, hvor Aurora i flere år var den eneste privatinstitution. Denice Valentin er også forperson i SPIFO, og gennem svar på vore spørgsmål tegner hun et portræt af Aurora. Hvorfor ville du gerne etablere en privat daginstitution? Jeg...

Er du vores nye kollega? SPIA søger kompetent og analytisk regnskabskonsulent

Vi søger en faglig kompetent, serviceminded og engageret konsulent til vores regnskabsteam – til en spændende stilling i vores ”Grønne Administrationsselskab – SPIA” Ansvar og primære opgaver Arbejdsopgaverne i stillingen er at du får ansvaret for bogholderi-, administrative- og økonomiske opgaver for nogle faste institutioner, hvor du er i tæt samarbejde med institutionslederen om styringen...

Sprogvurdering og sprogstimulering i dagtilbud

På EVA`s hjemmeside er der god hjælp og inspiration til arbejdet med sprogvurdering og sprogstimulering. Temasiderne er opdateret med nyt materiale. Sprogvurdering og sprogstimulering i dagtilbud kan styrkes ved et tæt samarbejde mellem dagtilbud og forvaltning. EVA`s materiale inspirerer til forskellige former for systematisk samarbejde, der bedst muligt understøtter børnenes sproglige udvikling. Udover inspirationsmaterialet er...

Direktør, cand.jur

Annette Foltmann

SPIA er et hyggeligt lille administrationsselskab, som lægger vægt på et godt kendskab til vores institutioner.

Vores mål er ikke at blive de største - men at blive de bedste til at yde den mest relevante rådgivning og administration til jer.

SPIA blev grundlagt i 2012 af Annette Foltmann i samarbejde med erfarne kolleger fra Landsforeningen Frie Børnehaver og Menighedernes Daginstitutioner.

SPIA har et velfungerende team af konsulenter, der lægger vægt på høj faglighed, engagement og samarbejde, hvad enten det drejer sig om regnskaber, lønadministration, personalesager, juridisk eller politisk interessevaretagelse.

SPIA er i dag landsdækkende. Vi har institutioner på i Storkøbenhavn, Sjælland, Jylland og på Bornholm.

SPIAs hovedkontor liggende ved Vanløse station i København, men vi har også et kontor i Herning og et i Nordby på Fanø.

SPIA's ydelser

Administration

Løn, regnskab, revision

Administration og rådgivning

Personalejura og HR

Indflydelse

Politisk arbejde

Administration og rådgivning

Bestyrelses support

Kontrakter, aftaler, rådgivning, forhandling

Juridisk bistand

Bliv klogere

Kurser

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret på nyt fra Spia og Spifo kurser mv.

Navn(Påkrævet)
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Scroll to Top