Den meget omdiskuterede potentielle lukning af op til 33 daginstitutioner i København bør forhindres af hensyn til børnene, forældrene og personalet, mener Alternativet København.
Den 3. maj besluttede børne- og ungdomsudvalget i Københavns Kommune at sætte lukning af 33 daginstitutioner i høring. Manøvrenskal lukke et hul i børne- og ungdomsudvalgets budget på ca. 60 millioner kroner. Men sådan skal det ikke gå, hvis det står til Alternativet.
Alternativet foreslår redningspakke for daginstitutioner
På mødet den 19. juni vil Alternativet København stille forslag om, at børne- og ungdomsudvalget helt dropper lukningen af daginstitutionerne på trods af høringen. Det oplyser medlem af børne- og ungdomsudvalget Emil Sloth Andersen.
- Det er ikke en nødvendighed, at børne- og ungdomsudvalget lukker de her daginstitutioner. Det er en mulighed, at vi simpelthen nægter at gøre det. Det er det, vi vil foreslå. Så kan pengene i stedet findes ved forhandlingerne om budget 2025, og det kan man snildt, hvis man vil, siger Emil Sloth Andersen.
Hovedløst, at lukke naturbørnehaver midlertidigt
En stor del af de institutioner, der står på den mulige lukkeliste, er naturbørnehaver, hvor børnene bliver kørt ud til natur-omgivelser. Lukningen af naturbørnehaver er særligt bekymrende, mener Alternativet København.
- Midt under mistrivselskrisen er det virkelig sundt og godt, at børn kommer tæt på naturen. Det er forskning, der viser, at det mindsker risikoen for psykiske sygdomme blandt børn, siger Emil Sloth Andersen.
Samtidig peger Alternativet København på, at de fleste institutioner kun skal lukke midlertidigt, da man senere skal bruge kapaciteten igen, når børnetallet stiger. Og det gør, ifølge Alternativet København, lukningen helt “hovedløs”.
- Når vi lukker daginstitutionerne, så tager vi også arbejdspladsen fra dygtige pædagoger midt under en rekrutterings-krise. Man smadrer samtidig en masse traditioner i de institutioner, der bliver lukket, og forældrene og børnene bliver kastet ud i enormt meget stress. Og når vi så senere skal åbne de her daginstitutioner igen, så bliver det simpelthen hovedløst, siger Emil Sloth Andersen.
Endelig peger Alternativet København på, at hvis man bevarer daginstitutionerne, selvom børnetallet midlertidig er lavere fra 2025, så vil der være blot være flere voksne om børnene og således bedre normeringer. Det går partiet ind for.
Forslaget: Alternativet København henviser til, at forvaltningen selv har oplysti sagsmaterialet fra den 3. maj, at de cirka 60 millioner kroner ikke nødvendigvis skal findes ved lukning af daginstitutioner men i stedet kan findes ved forhandlingerne om budget 2025, som starter på den anden side af sommerferien. Det vil partiet foreslå den 19. juni. Samtidig peger partiet også på, at kommunen i tillæg dertil kan lave supplerende besparelser andre steder end på børnene, eksempelvis gennem takstfinansiering på byggesagsbehandlingen. Indfører man eksempelvis en timetakst på byggesagsgebyrerkan Københavns Kommune på sigt spare over 70 millioner kroner pr. år, viser et svar fra forvaltningen til partiet.
Venlig hilsen
Emil Sloth Andersen
Medlem af borgerrepræsentationen for Alternativet
Børne- og ungdomsordfører
Tlf.: 28595985