Alternativet: stop masse-lukningen af daginstitutioner i København

Den meget omdiskuterede potentielle lukning af op til 33 daginstitutioner i København bør forhindres af hensyn til børnene, forældrene og personalet, mener Alternativet København.

Den 3. maj besluttede børne- og ungdomsudvalget i Københavns Kommune at sætte lukning af 33 daginstitutioner i høring. Manøvrenskal lukke et hul i børne- og ungdomsudvalgets budget på ca. 60 millioner kroner. Men sådan skal det ikke gå, hvis det står til Alternativet.

Alternativet foreslår redningspakke for daginstitutioner

På mødet den 19. juni vil Alternativet København stille forslag om, at børne- og ungdomsudvalget helt dropper lukningen af daginstitutionerne på trods af høringen. Det oplyser medlem af børne- og ungdomsudvalget Emil Sloth Andersen.

  • Det er ikke en nødvendighed, at børne- og ungdomsudvalget lukker de her daginstitutioner. Det er en mulighed, at vi simpelthen nægter at gøre det. Det er det, vi vil foreslå. Så kan pengene i stedet findes ved forhandlingerne om budget 2025, og det kan man snildt, hvis man vil, siger Emil Sloth Andersen.

Hovedløst, at lukke naturbørnehaver midlertidigt

En stor del af de institutioner, der står på den mulige lukkeliste, er naturbørnehaver, hvor børnene bliver kørt ud til natur-omgivelser. Lukningen af naturbørnehaver er særligt bekymrende, mener Alternativet København.

  • Midt under mistrivselskrisen er det virkelig sundt og godt, at børn kommer tæt på naturen. Det er forskning, der viser, at det mindsker risikoen for psykiske sygdomme blandt børn, siger Emil Sloth Andersen.

Samtidig peger Alternativet København på, at de fleste institutioner kun skal lukke midlertidigt, da man senere skal bruge kapaciteten igen, når børnetallet stiger. Og det gør, ifølge Alternativet København, lukningen helt “hovedløs”.

  • Når vi lukker daginstitutionerne, så tager vi også arbejdspladsen fra dygtige pædagoger midt under en rekrutterings-krise. Man smadrer samtidig en masse traditioner i de institutioner, der bliver lukket, og forældrene og børnene bliver kastet ud i enormt meget stress. Og når vi så senere skal åbne de her daginstitutioner igen, så bliver det simpelthen hovedløst, siger Emil Sloth Andersen.

Endelig peger Alternativet København på, at hvis man bevarer daginstitutionerne, selvom børnetallet midlertidig er lavere fra 2025, så vil der være blot være flere voksne om børnene og således bedre normeringer. Det går partiet ind for.

Forslaget: Alternativet København henviser til, at forvaltningen selv har oplysti sagsmaterialet fra den 3. maj, at de cirka 60 millioner kroner ikke nødvendigvis skal findes ved lukning af daginstitutioner men i stedet kan findes ved forhandlingerne om budget 2025, som starter på den anden side af sommerferien. Det vil partiet foreslå den 19. juni. Samtidig peger partiet også på, at kommunen i tillæg dertil kan lave supplerende besparelser andre steder end på børnene, eksempelvis gennem takstfinansiering på byggesagsbehandlingen. Indfører man eksempelvis en timetakst på byggesagsgebyrerkan Københavns Kommune på sigt spare over 70 millioner kroner pr. år, viser et svar fra forvaltningen til partiet.

Venlig hilsen

Emil Sloth Andersen

Medlem af borgerrepræsentationen for Alternativet

Børne- og ungdomsordfører

Tlf.: 28595985

Læs også

Københavns Kommune begår en alvorlig fejltagelse, hvis de lukker pædagogiske fyrtårne

Københavns Kommune skal rette op på den sjuskede og fejlfyldte beslutning om at lukke en række børnehaver og vuggestuer, skriver Annette Louise Foltmann, direktør i SPIA, i debatindlæg på Altinget:BØRN. Debatindlægget er publiceret på altinget.dk: https://www.altinget.dk/boern/artikel/direktoer-i-konsulenthus-det-er-sjusket-og-forkert-naar-politikerne-vil-lukke-gode-boernehaver Men vi bringer det også fuldtekstet her: Forældre i SPIA’s selvejende børnehaver i København, som for nylig fik den hårde besked, at...

Portræt af en daginstitution – ”Aurora” – Rudolf Steiner Børnehave og Vuggestue

Efter 6 års forberedelse åbnede Denice Valentin i efteråret 2017 en lille privat Steiner institution i Gladsaxe kommune, hvor Aurora i flere år var den eneste privatinstitution. Denice Valentin er også forperson i SPIFO, og gennem svar på vore spørgsmål tegner hun et portræt af Aurora. Hvorfor ville du gerne etablere en privat daginstitution? Jeg...

Er du vores nye kollega? SPIA søger kompetent og analytisk regnskabskonsulent

Vi søger en faglig kompetent, serviceminded og engageret konsulent til vores regnskabsteam – til en spændende stilling i vores ”Grønne Administrationsselskab – SPIA” Ansvar og primære opgaver Arbejdsopgaverne i stillingen er at du får ansvaret for bogholderi-, administrative- og økonomiske opgaver for nogle faste institutioner, hvor du er i tæt samarbejde med institutionslederen om styringen...

Sprogvurdering og sprogstimulering i dagtilbud

På EVA`s hjemmeside er der god hjælp og inspiration til arbejdet med sprogvurdering og sprogstimulering. Temasiderne er opdateret med nyt materiale. Sprogvurdering og sprogstimulering i dagtilbud kan styrkes ved et tæt samarbejde mellem dagtilbud og forvaltning. EVA`s materiale inspirerer til forskellige former for systematisk samarbejde, der bedst muligt understøtter børnenes sproglige udvikling. Udover inspirationsmaterialet er...

Direktør, cand.jur

Annette Foltmann

SPIA er et hyggeligt lille administrationsselskab, som lægger vægt på et godt kendskab til vores institutioner.

Vores mål er ikke at blive de største - men at blive de bedste til at yde den mest relevante rådgivning og administration til jer.

SPIA blev grundlagt i 2012 af Annette Foltmann i samarbejde med erfarne kolleger fra Landsforeningen Frie Børnehaver og Menighedernes Daginstitutioner.

SPIA har et velfungerende team af konsulenter, der lægger vægt på høj faglighed, engagement og samarbejde, hvad enten det drejer sig om regnskaber, lønadministration, personalesager, juridisk eller politisk interessevaretagelse.

SPIA er i dag landsdækkende. Vi har institutioner på i Storkøbenhavn, Sjælland, Jylland og på Bornholm.

SPIAs hovedkontor liggende ved Vanløse station i København, men vi har også et kontor i Herning og et i Nordby på Fanø.

SPIA's ydelser

Administration

Løn, regnskab, revision

Administration og rådgivning

Personalejura og HR

Indflydelse

Politisk arbejde

Administration og rådgivning

Bestyrelses support

Kontrakter, aftaler, rådgivning, forhandling

Juridisk bistand

Bliv klogere

Kurser

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret på nyt fra Spia og Spifo kurser mv.

Navn(Påkrævet)
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Scroll to Top