15 af 33 lukningstruede institutioner lukkes i København

Den oprindelige indstilling fra kommunens Børne- og Ungdomsforvaltning om lukning af 33 institutioner er ændret til 15. Kommunen har modtaget over 1000 høringssvar fra forældre, ledelser og bestyrelser, og de har medfødt en række ændringer i det oprindelige forslag, som har ført til færre lukninger. Høringsprocessen har virket efter hensigten i forvaltningsloven. 

Af: Annette Foltmann, direktør i SPIA – Tirsdag den 25. juni 2024

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen havde indkaldt til et ekstraordinært møde i Borgerrepræsentationen i morges for at fremskynde en afgørelse om institutionernes skæbne og  skabe “tryghed og sikkerhed for Københavns børnefamilier og for kommunens dygtige medarbejdere”.

Hensynet til en hurtig afgørelse – der kan nedtone usikkerhed og frustration – er åbenbart mere væsentligt – end hensynet til den retssikkerhed, der ligger i en afgørelse truffet på et sagligt, korrekt og veloplyst grundlag. Det er en dybt bekymrende prioritering fra en overborgmester i landets største kommune, der gerne skulle borge for forvaltningsmæssig kvalitet og retssikkerhed i såvel sagsbehandling, som i politiske beslutninger. Og hvor man som borger i kommunen gerne skal kunne have tillid til, at uvæsentlige hensyn ikke har spillet ind i forvaltningens behandling af sagen.

Men forvaltningens indstillingsmateriale til det politiske udvalg var alvorligt fejlbehæftet, og selvom forvaltningen efterfølgende er blevet bekendt med fejl og mangler under høringsperioden, blev materialet ikke rettet efterfølgende, men genpræsenteret til udvalget den 19.06.2024.  F.eks. var konkrete data om de selvejende institutioners pædagogandele stadig ikke oplyst i bilaget ”Pædagogandel og personaleomsætning”.  Det er ikke godt nok!

Vi er rigtig mange, der glæder os over at flere udflytterbørnehaver er blevet reddet, og at de kan gå sommerferien i møde med den vished. Men vi er flere, der sidder tilbage med en bekymring for, om vores politikere bliver behørigt og loyalt oplyst af forvaltningen, og hvilket oplysningsgrundlag de træffer deres beslutninger på. En bekymring, der ikke er uvæsentlig i et kommunalt demokrati anno 2024.

Læs også

SPIA: Vi har behov for et ankenævn af hensyn til retssikkerheden

Nogle kommuner har stirret sig blinde på en ide om, at administration af private og selvejende dagtilbud er en lukrativ forretning. Godt hjulpet af en uklar lovgivning, manglende overvejelser og ankemuligheder. Det siger SPIA`s direktør, Annette Foltmann, til nyhedsbrevet OPS-Indsigt. Artiklen i OPS-Indsigt d. 31/8-24 kan ses her (ligger bag betalingsmur): https://www.ops-indsigt.dk/2024/08/31/aktoer-vi-har-behov-for-et-ankenaevn-af-hensyn-til-retssikkerheden/ Som det fremgår...

Frederiksberg Kommune har trukket budgetforslag om nedsættelse af administrationstilskuddet tilbage

Kommunen mente den kunne spare 1 mill. kr. årligt ved at nedsætte administrationsprocenten til de selvejende og private daginstitutioner fra 1,8% til 1,5%, men afsløringen af en eklatant regnefejl i baggrundsmaterialet fik politikerne til at trække forslaget tilbage. På Frederiksberg måtte flere parter inddrages for at understøtte kommunens ønskede besparelse. Kommunen hyrede advokatfirmaet Horten til...

Venstre: Private vuggestuer bør have samme tilskud som offentlige

Der bør være samme økonomiske vilkår for offentlige og for private eller selvejende institutioner. Det mener Venstre, som derfor vil arbejde på at få lovgivningen ændret. Sker det, vil det være til stor fordel for Eventyrhuset i Grindst Det er ikke retfærdigt, at en privat vuggestue får lavere driftstilskud pr. barn end en offentlig vuggestue,...

Eventyrhuset i Billund er presset af lave tilskud til vuggestue-børn

I Billund kommune ligger Eventyrhuset, hvor der er fokus på motorik og udeliv. Her er barnet i centrum, og forældresamarbejdet vægtes højt. Men en potentiel lukning truer, da den daglige leder, Beinta Winthereig, står over for en stor økonomisk udfordring:”Om et halvt år skal jeg opfylde kravene til minimumsnormeringer. Jeg har 12 vuggestuebørn, men da...

Direktør, cand.jur

Annette Foltmann

SPIA er et hyggeligt lille administrationsselskab, som lægger vægt på et godt kendskab til vores institutioner.

Vores mål er ikke at blive de største - men at blive de bedste til at yde den mest relevante rådgivning og administration til jer.

SPIA blev grundlagt i 2012 af Annette Foltmann i samarbejde med erfarne kolleger fra Landsforeningen Frie Børnehaver og Menighedernes Daginstitutioner.

SPIA har et velfungerende team af konsulenter, der lægger vægt på høj faglighed, engagement og samarbejde, hvad enten det drejer sig om regnskaber, lønadministration, personalesager, juridisk eller politisk interessevaretagelse.

SPIA er i dag landsdækkende. Vi har institutioner på i Storkøbenhavn, Sjælland, Jylland og på Bornholm.

SPIAs hovedkontor liggende ved Vanløse station i København, men vi har også et kontor i Herning og et i Nordby på Fanø.

SPIA's ydelser

Administration

Løn, regnskab, revision

Administration og rådgivning

Personalejura og HR

Indflydelse

Politisk arbejde

Administration og rådgivning

Bestyrelses support

Kontrakter, aftaler, rådgivning, forhandling

Juridisk bistand

Bliv klogere

Kurser

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret på nyt fra Spia og Spifo kurser mv.

Navn(Påkrævet)
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Scroll to Top